Statiunea Sovata

Se afla in partea central-nordica a Romaniei, in Depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu, din Carpatii Orientali, la 60 km est de municipiul Targu Mures. Altitudinea medie a orasului este de 500 m. 

Statiunea Sovata este inconjurata de dealurile Cireselu (912m), Capela (720m), Bechis(1079m), de Dealul Mic si de Muntele de Sare.

Statiunea Sovata a fost mentionata ca loc tamaduitor intr-un document din 1597, dar abia in 1850 a fost declarata ca statiune balneara. Curios este faptul ca Sovata se afla practic pe un munte de sare acoperit de paduri de fagi batrani, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni. Statiunea Sovata este o statiune balneoclimaterica cu sezon permanent, avand clima subalpina, cu veri racoroase si ierni blande.

Statiunea Sovata este renumita datorita lacurilor Ursu(46.000m2), Alunis(9.000 m2), lacul Verde(5.000m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorate si sodice, prezentind fenomene heliotermale (vara temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata ci se mentine la suprafata, actionand ca izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adancime), cel mai mare lac heliotermal din Romania, sa varieze intre 10 - 20°C la supafata, intre 30 - 40°C la adancimea de 1 m. si 40 - 60°C la adancimea de 1,5 m.

Statiunea Sovata este indicata in principal pentru tratamentul:

• bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate)

• afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala)

• stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse)

• boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite)

• tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic)

• boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza) 

In statiunea Sovata turistii beneficiaza de bai calde, in cada sau in bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri, impachetari cu namol cald, bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie, saune, sali de gimnastica medicala, plaje pe malul lacului Ursu si Alunis.

Sovata beneficiaza hoteluri moderne si pensiuni de clasificare turistica de 5 margarete, dotate ultra-modern, oferind o variata gama de servicii, posibilitati de tratament si de agrement. Turistii se pot bucura de practicarea sporturilor de iarna pe partia din statiune, de drumetii, excursii catre Sighisoara sau salina Praid.

Solicita oferta