Statiunea Buzias

Este un oras ce apartine judetului Timis. Este situat in vestul Romaniei, la 30 km de Municipiul Timisoara si 23 km de Municipiul Lugoj, in depresiunea Buziasului.

Asezarea este cunoscuta inca de pe vremea romanilor, sub denumirea de Ahibis. Prin descoperirile arheologice realizate, datorita conductelor si a caramizilor descoperite, se poate aprecia ca aici a avut loc exploatarea apelor minerale inca din timpul Imperiului Roman.

Atestarea documentara este din secolele XIV-XV. Datorita coditiilor naturale favorabile, cu bogate izvoare de ape minerale dar si un climat bland, Buziasul a fost recunoscut ca potential centru balnear. Pentru prima data, apele minerale au fost valorificate pentru tratament in 1811, de catre balneologul roman Gheorghe Ciocarlan.

Bazele statiunii balneare au fost construite in anul 1819, iar in 1839 a fost declarata statiune balneara.

Apele minerale de la Buzias sunt folosite pentru tratarea multor boli dar sunt si imbuteliate si comercializate ca ape minerale de larg consum. Din 1990, Baile Minerale se afla sub administrarea S.C. TRATAMENT BALNEAR BUZIAS S.A. cunoscand astfel o noua perioada de prosperitate. Azi activitatea curativa, intens modernizata, acorda bolilor cardiovasculare un loc central.

Este principala statiune a judetului Timis, care datorita apelor sale figureaza in marile enciclopedii ale lumii, precum aceea a savantilor italieni M. Messini si C.G. Lollo “Aque minerali del mondo” sau “Precis d`hydrologie” a omului de stiinta francez A. Morette, s-a impus pe plan national si in strainatate.

Parcul din Buzias este o alta atractie turistica importanta, are o suprafata de 20 de hectare, este un parc dentrologic cu multe specii rare de copaci, cel mai important fiind Platanul.

Arhitectura statiunii este in stil turcesc, bizantin unic in Romania. Singurele promenade asemanatoare din Europa se gasesc in Karlovy Vary si Baden Baden.

In statiune se ofera tratament pentru:

• Afectiuni cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatii cronice ischemice, hipertensiune arteriala, valvulopatii, sechele post accidente vasculare cerebrale, boli cronice ale venelor) 

• Boli ale sistemului nervos central ( sechele dupa semipareze si pareze) 

• Boli de nutritie si metabolism 

• Nevroza astenica, tulburari neuro psihice 

• Tulburari neuro endocrine, boli renale 

• Boli reumatismale de tip degenerativ 

• Afectiuni ale aparatului renal 

 

Solicita oferta